Recessietips

16 Feb

4 tips voor lezende mama’s om de recessie lachend door te komen:

1. Maak gebruik van de ontlezing. Hard maar waar, er liggen soms juweeltjes uit de jeugdliteratuur in het schapje “afgeschreven” van de bibliotheek. Zo heb ik een paar jaar geleden in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam voor 2,50 vrijwel het gehele oeuvre van Janosch aangeschaft.

2. Fuck hip. Oud = goedkoop. Oude films stream je gratis (legaal!), klassieke romans zet je voor nop op je iPad. En: er is vast zoiets als een hip kinderboek, maar daar moet je in tijden van recessie echt de grens trekken. Wij lezen veel Robin van Sjoerd Kuyper, Meester Max van Rindert Kromhout en, van voor de eeuwisseling: Knofje. Gewoon uit de bieb…

3. Lees minder (opvoed)tijdschriften. Niet alleen het kopen, maar ook het lezen van tijdschriften is een risico als je cash flow problemen hebt of verwacht. Opvoedtijdschriften en ‘mama glossy’s’ staan op een gedeelde eerste plek met de seniorenbladen als het gaat om het heftige, beledigend rechtstreekse appèl dat gedaan wordt op de lezer als consument.  De favoriete zin: “En daar worden wij hebberig/blij van!”.  Voor je het weet, denk je: s***  ja, ik ook! Ik wil ook een aankleedkussen met Marimekko-hoes. Oké, n=1, maar als je je hierin herkent, beperk je dan tot opvoedboeken of, nog relaxter, je intuïtie en inspirerende romans over hele andere zaken. “Good enough parenting” is een 100% beurskrach bestendige opvoedfilosofie.

4. Wat je ook doet: ga niet handwerken. Handwerken is vet overgewaardeerd. Het is geweldig dat sommige mensen mooie dingen zelf maken. Door een samenzwering van bij punt 3 genoemde bladen denken we dat we dat nu allemaal moeten kunnen. Laat de gedachte los dat je voor je dochter een gehaakt overgooiertje met bijpassende slofjes gaat maken of dat je kraamcadeautjes gaat customizen met letters van restjes stof. Als je een type bent om iets met restjes stof te doen zou er dan niet ergens in je huis al een mandje moeten zijn met… restjes stof? Laat je dus niets wijsmaken door mensen die zeggen dat zelfmaken een goede consumindertip is. Hoeveel kost jij per minuut? Het wordt duur, vruchteloos, frustrerend gepruts. Koop tweedehands, shop goedkoop en ruil met vriendinnen.

Advertenties

Eén reactie to “Recessietips”

  1. sarakanbloggen 27/02/2009 bij 13:03 #

    Ik hou van tweede handsboeken, voorlezen en lezen, ben een lettervreter, ben dol op ‘fucking hip’ en krijg een kick van customizen en prutsen. En ook ik kom als mama de recessie lachend door. Ieder zijn definitie van quality time.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: