Hoe red ik de bibiotheek?

25 Jan

Ik voel een “Rettet die Ampelmännchen”-onrust. In 1998 woonde ik even in Berlijn en daar hingen overal posters met grappige mannetjes uit de oude DDR-stoplichten. Het was me duidelijk dat ze bedreigd werden door kordate nieuwe stoplicht-gasten. Mijn probleem met die posters was niet de keuze voor of tegen, maar meer: wat moet ik doen? Ik kon niet goed genoeg Duits. Stond er nu een concrete oproep tot straatprotest? Of waren het nostalgische pamfletten? Konden die Ampelmännchen nu gered worden of was de bestelling voor de nieuwe stoplichten eigenlijk al geplaatst?

Precies dat gevoel krijg ik van de acties van Ernest van de Kwast en Abdelkader Benali. Zij willen de bibliotheek redden. Maar: hoe laat ik waar moet zijn, dat staat er niet bij. En daar word ik passief van. Hopen de schrijvers dat ik de straat op ga? Zal ik een oproep doen om onze bieb leeg te halen? Of willen ze vooral dat ik erover nadenk en dat ik – zoals Benali op Facebook vroeg – mijn mooie biebherinneringen koester en uitdraag? Of zal ik me er gewoon maar bij neerleggen dat bibliotheken moeten bezuinigen?

Nog steeds baal ik een beetje dat ik in 1998 vertwijfeld in mijn wodka staarde terwijl ik had kunnen bijdragen aan de sympathiekste reddingsactie van de eeuw. Met die Ampelmännchen is het namelijk best goed afgelopen. Daarom zet ik dit nu toch maar snel online:

Mijn Gouden Red De Bieb Tip
In Denemarken heeft elk middelgroot stadje (dat is daar: alles vanaf de grootte van Veldhoven) een supersonische bibliotheek, ontworpen door een internationaal gerenommeerd architect. Daar omzeilen ze dat hele ontlezingsverhaal gewoon door je binnen te lokken met paspoortophaalloketten, gratis wifi, cappuccino en andere zaken waar je niet omheen kunt. Uiteindelijk kom je onvermijdelijk uit bij de Echte Boeken. Of bij Echte Mensen, die kinderen en andere zoekenden wegwijs maken in de infojungle. En nu mijn tip. Van wie moesten we ook alweer Denemarken als voorbeeld nemen deze regeringsperiode? Precies. Misschien moeten we de PVV eraan te herinneren dat Denemarken het nieuwe gidsland is. Miljoenen bezuinigen? Er moet geld bij!

Advertenties

2 Reacties to “Hoe red ik de bibiotheek?”

  1. marlies 05/02/2011 bij 21:14 #

    Bibliotheken zijn geweldig. In Frankrijk heeft zelfs een dorp met 1172 inwoners een interessante bibliotheek. Maar basisscholen hier besteden dan ook dagelijks (!) vijftien minuten aan poezie. Doen we genoeg op school aan lezen, denk je?

    Hoe is het eigenlijk afgelopen met die Ampelmannetjes?

  2. Heleen 06/02/2011 bij 21:50 #

    Wat goed 15min poezie per dag. Ik weet niet hoe dat hier gaat met lezen. Bij de kleuters in elk geval goed. De Ampelmannetjes maken het nu goed, vermenigvuldigen zich zelfs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: