Handgeschreven monument

3 Mei

Hij had een winkel op de hoek van de Korte en Grote Houtstraat. Hij was drie jaar ouder dan ik toen hij stierf. Dat was in Polen, in 1944. Hij had dezelfde achternaam als Anne.  Zonet schreef ik zijn naam op. André Frank. Nu blijf ik aan hem denken.

Ruim 700 Joodse Haarlemmers werden weggevoerd in de Tweede Wereldoorlog. Zij kwamen niet terug, heet dat dan. Vermoord. Bij het Noord-Hollands Archief kun je vandaag en morgen een naam opschrijven van één van die Haarlemmers. Zo ontstaat een handgeschreven ‘mo(nu)ment van herinnering’.

Het papier is kwetsbaar. Blijven de namen hangen? De mensen die even uit de lentezon bij het archief binnenlopen, zullen in elk geval die meterslange lijst met namen niet vergeten. En zeker niet die ene naam op dat briefje. Wie was dat? En hoe zou de stad zijn geweest als hij of zij in vrijheid had kunnen leven, zolang als de natuur dat bedacht had?

Schrijf mee is op 3 mei tot 20:00 en op 4 mei van 09:00 tot 16:00. Je kunt gewoon binnenlopen bij het Noord-Hollands archief, Jansstraat 40.

Advertenties

Eén reactie to “Handgeschreven monument”

  1. Wilma 01/12/2011 bij 21:12 #

    mooi…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: